Winchester

Zadnji dan smo imeli planiran izlet v Winchester. 

                                     
Winchester je mesto in okrožje v Hampshiru. Do Winchestra smo potovale z vlakom, dobro uro stran iz Portsmoutha. Na železniški postaji nas je čakala turistična vodnica, da nam razkaže in predstavi mesto. Ob popisu prebivalstva 2001, je imel Winchester okoli 41 tisoč prebivalcev, pravijo pa, da je številka v tem času narasla na 45 tisoč prebivalcev in še narašča. Hitre in dobre povezave z drugimi mesti, arhitekturne in zgodovinske znamenitosti so omogočile, da je to eno najdražjih in zaželenih območij države.
Pogledali smo si naslednje pomembne znamenitosti mesta. 



Ogledali smo si grad, ki je znan po veliki dvorani (Great Hall). Zgrajena je bila v 12. stoletju. Znana je po okrogli mizi kralja Arturja, ki visi v dvorani vsaj od leta 1463. Okoli roba mize so napisana imena legendarnih vitezov okrogle mize, na vrhu pa sedi kralj Artur na svojem prestolu.



Pisateljica Jane Austen je umrla v Winchestru 18. julija 1817 in je pokopana v stolnici.

                                      


Je ena izmed najboljših angleških in svetovnih pisateljev. Napisala je veliko število romanov, eno bolj znanih romantičnih romanov je Prevzetnost in pristranskost (Pride and Justice).

Kratka obnova:
Prevzetnost pooseblja Darcy, pristranost pa Elizabeth, glavna junaka romana. 
Skozi oči Elizabeth Bennet si ogledamo življenje plemstva na angleškem podeželju na prelomu iz 18. v 19. stoletje, predvsem položaj žensk, katerih usoda je bila odvisna od položaja družine in izbire partnerja. Poroka je pomenila višji status ženske, kar je prikazano v prizoru, ko se Lydia vrne domov in iz častnega sedeža pri mizi izrine še neporočeno najstarejšo sestro Jane. Najlepši in najbolj bistri izmed petih sestra sta prav Jane in Elizabeth, a do sedaj se je vsak snubec hitro umaknil, ko je spoznal družinske razmere. V družini je bilo pet hčera in vsak, ki bi vzel najstarejšo, bi tvegal, da bi moral po očetovi smrti poskrbeti še za mater in preostale neporočene sestre. Očetovo premoženje je bilo namreč »fidejkomis«, ki ga deduje izključno moški potomec. 
Kljub temu, da tvega revščino, se Elizabeth odreče poroki z bratrancem Collinsom, ki bo podedoval posest. Opredeli se za zakon s partnerjem, ki ga bo cenila in spoštovala, zato najprej zavrne tudi snubca Darcyja.

V bližini stolnice je sedež Univerze in Winchester College, najstarejše privatne šole v Združenem kraljestvu. Obiskujejo jo samo dečki. Je privatna šola z visoko šolnino, tako da si lahko šolanje privoščijo le dečki iz zelo premožnih družin. 

                                
V centru mesta je Mestni Križ (znan tudi kot Buttercross), ki je datiran v 15. stoletje. Ima Upodobljenih ima 12 kipov (Device Marije, svetniki in različne zgodovinske osebnosti).

                                  

Pomembna znamenitost Winchestra je stolnica, ena največjih v Evropi, ki ima najdaljšo ladjo. 

















Komentarji

Priljubljene objave