Portsmouth

Drugi dan sem se spoznala z ostalimi udeleženkami izobraževanja. Na izobraževanje se nas je prijavilo pet učiteljic; tri učiteljice so prišle iz Poljske in ena učiteljica iz Italije. Poljakinje so sodelavke; ena je logopedinja, drugi dve učiteljici pa poučujeta šport na osnovni šoli. Učiteljica iz Italije uči angleški jezik v srednji turistični šoli. 



V ponedeljek smo imele vodeni izlet po Porthsmouthu. Sprejela nas je turistična vodička in nam razkazala najbolj pomembne turistične točke in na koncu nam je ostal čas za individualno raziskovanje. 




Nekaj podatkov o Portsmouthu.
Portsmouth leži na jugu obale Velike Britanije, približno 110 km stran od Londona. Je veliko pristaniško mesto s približno 205.000 prebivalci. Je drugo največje poseljeno mesto v Veliki Britaniji (prvo mesto je London). 



Že stoletja je pomembno pomorsko pristanišče. V zgodovini igra Porthsmouth pomembno vlogo, ne samo kot pomorsko pristanišče, ampak tudi kot prva obrambna sila Velike Britanije pred napadalci. Danes je veliko pristanišče, kamor vsak dan priplujejo velike tovorne in potniške ladje. Je eno izmed priljubljenih destinacij, kjer se ustavljajo križarke s svojimi potniki. 

Več o angleški pomorski zgodovini izveš ob obisku muzeja Portsmouth Historic Dockyard. V notranjosti so znamenitosti stare angleške mornarice, vključno z vodilno znamko Lord Nelson HMS Victory, HMS Warrior 1860 in Narodnim muzejem kraljeve mornarice. 



Z vodnim avtobusom se lahko odpelješ do Gosporta in si ogledaš muzej kraljeve mornarice in muzej eksplozije.

Katedrala Portsmouth je matična cerkev škofije Portsmouth, ki zajema jugovzhodni Hampshire, otok Portsea in otok Wight. To je dom škofa Portsmoutha in središče številnih škofijskih storitev in dogodkov.
                                   

Portsmouth pa ni znano samo kot pristaniško mesto, temveč tudi kot rojstni kraj Charlesa Dickensa. Je eden najbolj priljubljenih in znanih angleških pisateljev. Napisal je 15 novel in na stotine krajših zgodb, pisem in dnevnikov. Ena izmed njegovih znanih novel je Adventures of Oliver Twist.









Poleg zgodovine pa se Portsmouth ponaša z modernimi in novodobnimi butičnimi galerijami in domačimi kavarnami. V samem osrednjem centru je veliko nakupovalno središče Gunwharf Quays, kjer se najdejo različne trgovine priznanih blagovnih znamk. Ponosni so tudi na moderni simbol Portsmoutha - Emirates Spinnaker Tower. Ta struktura se razteza 170 metrov nad nakupovalnim centrom Gunwharf Quayi. Pravijo, da se ob obisku v lepem vremenu vidi do 30 km daleč naokoli.

                                       

V Southsea Common-ju, v osrednjem področju Porthsmoutha, se razteza 100 hektarjev odprtega prostora, ki je namenjen velikim dogodkom in koncertom. 
Na tem območju se nahaja tudi najbolj znana utrdba kralja Henrika VIII. Iz razgledne točke gradu je rečeno, da je Henry opazoval potopitev njegove vodilne ladje Mary Rose. Je tudi priljubljena lokacija za šport, piknike in sprehode psov. Ob obali so urejene sprehajalne in kolesarske poti namenjene za oddih na svežem zraku.





Še ostale turistične točke:


















Komentarji

Priljubljene objave