Disleksija



V petek smo imele izobraževanje in delavnico na temo disleksija. 

Predavateljica prihaja iz organizacije British Dyslexia Association. 
Organizacija British Dyslexia Association ozavešča problem disleksije z različnimi kampanjami ter nudi izobraževanja in podporo ljudem z disleksijo, da lahko dosežejo svoj potencial v izobraževalnem in v poklicnem življenju. Z ozaveščanjem o disleksiji želijo zmanjšati število mladih z disleksijo v sistemu kazenskega pravosodja. Namenjajo sredstva šolam in drugim institucijam za dodatno pomoč ter podporo otrokom z disleksijo. 

Na svojem predavanju nam je predavateljica predstavila kaj je disleksija, njene značilnosti, obrazložila kako se počutijo ljudje z disleksijo, na katera vsa področja vpliva disleksija ter podala praktične nasvete za pomoč učencem z disleksijo v razredu- unčikovito inkluzivno okolje. 


V Veliki Britaniji ima diagnostificirano disleksijo 10% ljudi.
Kaj je disleksija, zelo dobro prikaže kratek animiran film See dyslexia differently. Nastal je pod okriljem British Dyslexia Association in je preveden že v veliko drugih jezikov. Nastal je v imenu državne kampanje, da ozavestitijo družbo kaj je disleksija ter s kakšnimi težavami se soočajo ljudje z disleksijo. 

Film: See dyslexia differently



Disleksija ni očitna težava. Pokaže se šele kasneje pri opismenjevanju. Film Dyslexia:a differently wired brain lepo prikaže s kakšnimi številnimi ovirami in težavami se soočajo osebe z disleksijo in kako to vpliva na njihovo samospoštovanje in zaupanje vase. V kratkem filmu, ki je tudi nastal pod okriljem British Dyslexia Association, se predstavijo različne osebe z disleksijo. 


Film: Dyslexia:a differently wired brain



Predstavila nam je aplikacije za tablični računalnik, ki so v pomoč osebam z disleksijo (Apple in Android).




Pokazala nam je praktične metode kako organizirati delo v razredu, da bo v podporo tudi učencem z disleksijo. Imele smo praktično delavnico o nasvetih pri poučevanju učencev z disleksijo. 





Komentarji

Priljubljene objave